Ernest Hemingway ja hänen sitaattejaan

 


There is no friend as loyal as a book


Ernest Hemingway (1899-1961) oli yhdysvaltalainen kirjailija, jonka tunnetuimpia teoksia ovat "Ja aurinko nousee" (1926), "Jäähyväiset aseille" (1929) ja "Vanhus ja meri" (1952). Hänet tunnetaan myös novelleistaan, joista on suomennettu "Ensimmäiset 49 kertomusta". Itse olen kuitenkin lukenut hänen muistelmateoksensa "Nuoruuteni Pariisi" (1964), joka julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen. Pidin paljon tämän kirjan maailmasta, siitä kuinka Hemingway kuvailee elämäänsä Pariisissa 20-luvulla vaimonsa kanssa. Hän kirjoitti siellä romaanin lisäksi muistikirjaa, josta hän myöhemmin vähän ennen kuolemaansa kirjoitti tämän muistelmateoksen. 

Happiness in intelligent people is the rarest thing I know

Hemingway oli tunnetusti "macho" tyyppinen mies, joka kehuskeli taidoillaan metsästää, kalastaa, urheilla, kirjoittaa, juoda alkoholia, olla älykäs ja itsevarma, sekä lääketieteellisillä kyvyillään ja sotilaallisilla taidoillaan. Hän oli kuitenkin varsinkin vanhempana luulosairas, masentunut ja maanis-depressiivinen. Ensimmäisenä hänessä kiinnitti huomionsa hänen isokokoisuuteensa. Hänet tunnetaan myös miehenä, joka rakasti härkätaisteluita ja raveja. Hän käytti niihin paljon rahaa.

The most painful things is losing yourself in the process of loving someone too much, and forgetting that you are special too

50-luvulla Hemingwayn terveys alkoi todella reistailla, koska hänen maksansa toimi vajavaisesti, aortan ympärillä oli tulehdus ja hänen kolesterolipitoisuutensa oli korkea. Lääkärin määräyksestä Hemingway ei saanut juoda alkoholia (jota hän kuitenkin nautti), eikä syödä mitään rasvaista. Kuusikymmentävuotiaana Hemingway muuttui entistä sairaammaksi. Stressi lisäsi hänen verenpaineen nousuansa, masennusta, erakkomaisuutta ja harhaluuloja. Lopulta hänen vaimonsa löysi hänet ase kädessä kotoa, ja vei Hemingwayn saman tien hoitoon. Tämä pääsi kuitenkin käsiksi aseeseensa pari kertaa tämän jälkeen, ja lopulta hänen onnistui ampua itsensä. Tätä ennen lääkäri oli uskonut, että Hemingway oli parantunut, ja lähetti tämän takaisin kotiin siitä huolimatta, että Hemingwayn vaimo uskoi sen olevan huono vaihtoehto.

I can't stand it to think my life is going so fast and I'm not really living it

Kommentit

Suositut tekstit