Ernest Hemingway - Ja aurinko nousee


Ernest Hemingwayn "Ja aurinko nousee" on hänen ensimmäinen romaaninsa, joka valmistui vuonna 1926. Romaani sijoittuu Ranskaan ja Espanjaan fiestan aikaan. Päähenkilö Jake lähtee ensin kalastusretkelle ystävänsä Billin kanssa, ja he jatkavat sieltä Espanjaan härkätaisteluita katsomaan. Mukana liikkuu Brett, nainen jolla on läheinen suhde Jakeen. Brett ei kuitenkaan halua keskittyä vain yhteen mieheen, vaikka hänellä on suunnitteilla avioliitto Miken kanssa. Lisäksi seurueeseen kuuluu Cohn, joka jostain syystä roikkuu mukana, vaikka kukaan ei tunnu haluavan olla tämän seurassa.

Pidin Hemingwayn kirjoittamista dialogeista henkilöhahmojen välillä. Ne ovat eloisia ja paljastavat henkilöistä paljon enemmän, kuin tavallinen kuvailu, joka tapahtuu Jaken näkökulmasta. Muuten romaanin teemat eivät oikein kiinnostaneet. Härkätaistelut olivat vähän liikaa, ja se viattomien eläinten tappaminen. Hevoset ja muulit olivat mukana härkätaistelussa rauhoittamassa härkiä, mutta härät kuitenkin tappoivat ne jossain vaiheessa. Pidin dialogien lisäksi Pariisin kuvauksesta ja kahviloista, joissa henkilöhahmot viettivät aikaansa. Hemingway osaa tosiaan kirjoittaa hyvin, mutta aiheet eivät vain iskeneet minuun.


Tykkäsin:

  • Eloisat ja hauskat dialogit
  • Pariisin kuvailu ja kahvilat.
  • Brett nimisestä henkilöhahmosta; naisesta joka tekee mitä haluaa miesten mielipiteistä huolimatta.
En tykännyt:
  • Härkätaistelut eivät ole minusta kovin kiinnostava aihe.
  • Raakuus mitä tuli muulien ja hevosten teurastamiseen.
  • Se kuinka henkilöhahmot yrittivät tehdä härkätaisteluista kiinnostavia juuri eläinten kohtelun jännityksen kautta, vaikka joutuivathan monet ihmisetkin härkien heittelemiksi ja tappamiksi.

Kommentit

Suositut tekstit