Hanya Yanagihara - Pieni elämä


Hanya Yanagiharan "Pieni elämä" on romaani neljästä ystävästä, jotka ovat muuttaneet New Yorkiin haaveiden perässä. JB haluaa taidemaalariksi, Willem näyttelijäksi ja Mallow arkkitehdiksi. Romaani keskittyy kuitenkin eniten Judeen ja tämän elämään, joka on täynnä traumoja. Hän on elänyt ilman vanhempia lapsuudestaan lähtien ja joutunut kokemaan väkivaltaa paikoissa, joissa hän on joutunut asumaan. Romaani kuvaa raadollisesti mielen luhistumista menneisyyden traumojen ja uusien pahojen kokemusten vuoksi. 

Omasta mielestäni tarina oli vielä ihan uskottava, vaikka Judelle tuntuu tapahtuvan kaikki pahuus maailmassa, mutta esimerkiksi kohta jossa hän kerää rahaa antamalla rekkakuskien raiskata itsensä, oli kuitenkin hieman epäuskottava. Se antoi kuvan siitä, että suurin osa rekkakuskeista on pedofiilejä, jotka vain odottavat tilaisuutta harrastaa seksiä lapsen kanssa. Aikuisena Juden elämässä on paljon hyviä ihmisiä ja hänellä on hyvä työ, mutta vanhat traumat hallitsevat silti hänen elämäänsä ja saavat muun muassa viiltelemään ja satuttamaan muilla tavoilla itseään. 

Pienessä elämässä tykkäsin seurata näiden ystävysten elämää aina nuoruudesta vanhuuteen saakka. En suosittelisi kuitenkaan luettavaksi ihmiselle, joka ahdistuu helposti itsetuhoisuudesta, koska se on aika suuri teema tässä romaanissa. Ei siis mikään hyvänmielenkirja, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Kommentit

Suositut tekstit