Leo Tolstoi - Anna Karenina

 

Huom. tekstissä on spoilereita!

Leo Tolstoin "Anna Karenina" seuraa Annan elämänkaarta pidetystä ja ihaillusta hovinaisesta naiseksi, joka ottaa itselleen rakastajan. Anna ei rakasta aviomiestään, joten rakastajan, Vronskin, ilmestyminen kuvioihin saa hänet hylkäämään entisen elämänsä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että heidän elämästään tulisi onnellista. Anna kaipaa poikaansa, joka on jäänyt isänsä hoiviin, ja jota Anna ei saa enää tavata. Pojalle kerrotaan Annan kuolleen. Avioeron hakeminen osoittautuu vaikeaksi ja vaikka se ei olekaan este Annan ja Vronskin, sekä heidän pienen tyttönsä, yhteiselle elämälle, esiin tulee aina jotain mikä häiritsee heitä. Kun Annan huomaa, ettei hänellä ole enää ainoatakaan ystävää, että häntä vältellään, hän huomaa muuttuvansa hyljeksityksi naiseksi. 

Romaanissa seurataan myös kahta muuta paria, joista toinen on Stivan (Annan veli) ja tämän vaimon, Dollyn, avioliitto. Stiva on pettänyt vaimoaan, joka on mennyt tästä sekaisin. Anna kuitenkin saa vakuutettua Dollyn jatkamaan avioliittoa. Aviopari ei tule toimeen, mutta Dolly ei voi lähteä lapsiensa ja taloudellisten ongelmien vuoksi. Kolmas pariskunta on Kitty ja Levin. Heidän rakkaustarinansa ei ollut alusta lähtien onnellinen, koska Kittyn oli tarkoitus mennä naimisiin Vronskin kanssa (miksi hän ei suostunut Levinin kosintaan), joka kuitenkin valitsi Annan. Kitty ja Levin päätyvät kuitenkin yhteen ja elävät onnellisina maaseudulla. 

Tolstoi menee henkilöhahmojen mielten sisään, jotta pystymme ymmärtämään miksi nämä käyttäytyvät kuten käyttäytyvät. Tolstoin käyttämä kieli on helppolukuista, mutta myös aika puuduttavaa. En saanut tästä romaanista irti niin paljon kuin olisin toivonut. Kuitenkin 1000 sivua myöhemmin olen ihan tyytyväinen, että pääsin loppuun asti! 

Kommentit

Suositut tekstit