Elena Ferrante - Aikuisten valheellinen elämä


Elena Ferranten "Aikuisten valheellinen elämä" (wsoy, 2020) kertoo Giovannasta ja hänen elämästään 12-vuotiaasta aina lukioikäiseksi saakka. Hän rakastaa ja ihailee vanhempiaan, joita pitää täydellisinä ja parhaina mahdollisina ihmisinä. Sitten hän kuulee salaa isänsä sanovan äidille, että Giovanna näyttää ihan tädiltään (isän siskolta). Giovanna on kuullut tädistä puhuttavan rumana, joten hän automaattisesti ajattelee isänsä pitävän häntä rumana. Isä ei ole ollut väleissä siskonsa ja koko muun suvun pitkään aikaan, mutta Giovanna päättää tavata tuon tädin ja selvittää näyttääkö hän tosiaan tältä. 

Pian suhteet vanhempiin ja uusiin sukulaisiin alkavat viemään Giovannan elämää eri suuntiin. Hän ei menesty koulussa, mikä ärsyttää hyvin koulutettuja vanhempia, mutta täti ei välitä tästä ollenkaan ja antaa Giovannan olla mitä tämä on. Vanhempien salaisuudet alkavat paljastumaan, kun täti kehottaa Giovannaa katsomaan asioita tarkemmin. Tämä Vittoria niminen täti on oikeastaan aika kamala ihminen, mutta hän saa eksyneen Giovannan otteeseensa. Romaanissa käsitellään myös Giovannan seksuaalisuutta ja kokeiluja poikien kanssa, ymmärtämistä siitä mitä haluaa ja mitä ei halua. 

Tämä on ensimmäinen lukemani kirja Ferrantelta ja voin sanoa pitäneeni kielestä, joka vei mukanaan syvemmälle tarinaan. Henkilöhahmoihin en sen sijaan pystynyt samaistumaan, mutta oli kuitenkin kiinnostavaa seurata heidän elämäänsä ja ihmissuhteiden kehittymistä ja myös päättymistä. 

Kommentit

Suositut tekstit